Funkcja
MoNia: Jak sprawdzić czy dana funkcja jest różnowartościowa:
f(n,k)=n3*k
30 sty 08:38
PW: f(2,1) = f(1,8) − nie jest.
30 sty 08:40
MoNia: A możesz mi to rozpisać bo ja kompletnie tego nie widze.
30 sty 08:42
MoNia: ? Bardzo proszę
30 sty 08:42
PW: Mamy dwa wyjścia − albo udowodnić, że jest różnowartościowa, albo pokazać na jednym malutkim
przykładzie, że nie jest. Wziąłem "z głowy" pierwsze lepsze 2 liczby i sprawdziłem:
f(2,1) = 23·1 = 8,
a potem inne dwie:
f(1,8) = 13·8 = 8.
Istnieją więc dwa punkty w dziedzinie: (2,1) oraz (1,8), dla których
f(2,1) = f(1,8),
co oznacza, że f nie jest różnowartościowa.
30 sty 08:47
MoNia: Ahhhh teraz rozumiem

! dzięki wielkie
30 sty 08:50