pochodne
doris: oblicz dwie pochodne funkcji fx= −x
2+10
Jak ocenisz tempo zmian wartości w przedziale {0,10}
Czy badana funkcja jest:
a) wklęsła
b) wypukła
c) ani wklęsła ani wypukła
Proszę o pomoc, obliczyć pochodne umiem ale nw jak zrobić resztę
30 sty 07:50
Gray: Jeżeli chodzi o ocenę tempa zmian wartości funkcji f w przedziale [0,10], to dla mnie tempo to
jest OK.
30 sty 10:33
J:
... maleje z kwadratem wzrostu argumentu ...

..... teraz interpretuj drugą pochodną ( masz policzoną ) i wyciągaj wnioski co do
wklęsłości i wypukłości funkcji ..
30 sty 10:42
BOSS: f'(x) = −2x
f''(x) = −2
f''(x) < 0 , zatem funkcja jest wklęsła
30 sty 10:43