matematykaszkolna.pl
Fizyka Draghan: Dla Quleczki. emotka *robi ładne oczy emotka* Zadanie brzmi: Indukcja jednorodnego pola magnetycznego rośnie proporcjonalnie do czasu B = αt. W polu tym znajduje się nieruchoma, prostokątna ramka o boku a, zbudowana z drutu o przekroju A i oporze właściwym ρ. Płaszczyzna ramki jest prostopadła do kierunku pola magnetycznego. Obliczyć ilość ciepła, wydzielonego w ramce w czasie t. Jestem pewny w 99%, że nie będę miał tego na kolokwium, bo jest to zadanie z kolokwium grupy repetentów, która miała owe kolokwium wcześniej (w poniedziałek chyba). Jednak chciałbym wiedzieć, jak się do czegoś takiego w ogóle zabrać. Myślę, że należy skorzystać z tw. Biote'a−Savarta, ale nie wiem, do czego to "przyłożyć". Wiem, że nie jest to zadanie w żadnym razie na 5 minut... Ale byłbym zobowiązany za jakąkolwiek pomoc. emotka
30 sty 03:03
Qulka: fajne, szybkie, ale faktycznie na jutro emotka bo na wszelki wypadek sięgnę po wzorki emotka
30 sty 03:10
Draghan: Szybkie? Jak patrzę na to polecenie, to naprawdę nie wiem, co do czego tam trzeba powkładać. Jakby po chińsku było napisane. Dzięki bardzo. emotka Będę cierpliwie czekał. emotka emotka
30 sty 03:17
Qulka: ciepło Jule'a Q=W=U2/R • t R=ρ•4a/A U=d(BS)/dt a skoro liniowe to U=αS =αa2 założyłam na razie ze to kwadrat , bo nie mam czasu liczyć czy się poskraca
30 sty 03:31
Draghan: emotka
30 sty 03:47
Qulka: Coraz piękniejsze te oczy emotka
30 sty 03:50
Qulka: jak chcesz do tego trochę teorii skąd to pytaj emotka
30 sty 03:51
Draghan: emotka Jedno bardzo naiwne pytanie. Skąd to U? To jest... napięcie
30 sty 04:00
Qulka: tak czyli inaczej siła elektromotoryczna SEM=d(fi)/dt a fi=całka z B po dS
30 sty 04:03
Draghan: Aaaaaaaa...! Teraz jasne. Dziękuję pięknie. emotka emotka *wraca do innych zadań emotka*
30 sty 04:15
Draghan: Jeszcze szybkie pytanko, dot. trochę innego zagadnienia. Jaka jest zależność, między natężeniem pola, a potencjałem? Czy mając natężenie i ładunek, mogę obliczyć potencjał?
30 sty 04:25
Qulka: możesz obliczyć siłę emotka natężenie i potencjał różnią się promieniem V=kQ/R E=kQ/R2
30 sty 04:30
Draghan: Aaaaaaaa... I to by się zgadzało. Dziękuję ponownie. emotka
30 sty 04:34
Draghan: rysunekHmmm... Jeszcze coś. Na cienkim metalowym drucie o długości l znajduje się równomiernie rozłożony ładunek Q, oddziaływujący siłą F na punktowy ładunek q. Ładunek ten znajduje się na przedłużeniu drutu w odległości r od jego środka (r > L/2). Określić wielkość punktowego ładunku q. To bym zrobił z prawa Gaussa, ale na zajęciach robiliśmy tylko zadania, gdzie ładunek nie leżał na przedłużeniu, a był na "promieniu" prostopadłym do pręta...
 λ * l 
Czy punktem wyjściowym tutaj będzie E(r) =

...? Chyba nie...
 2π * r * l * ε0 
30 sty 05:50
Qulka: nie, bo to nie ten kierunek w tym wzorze to R jest odległością od środka w kierunku czerwonych strzałek
30 sty 06:10
Draghan: W sumie nieważne. Na kole i tak mi się wszystko pomiesza. Dzięki znów, wiem teraz że tego na pewno nie mogę napisać. emotka
30 sty 06:23
Qulka: w samym środku F=0 ..ale jak idziesz w bok to rośnie ale to E tego nie uwzględnia... .. jak na tę porę to skoro na zewnątrz to Gaussem że cały pręt to jedno Q i po prostu ze wzoru na siłę
30 sty 06:29
Draghan: Pomódlcie się za mnie. Kolokwium − przybywam!
30 sty 09:27
5-latek: Modlę się emotka
30 sty 10:08
Draghan: Bardzo, bardzo fajnie, że oba zadanka, które tu wrzuciłem, były na kolokwium. emotka Szkoda tylko, że nie w mojej grupie. No nic, poprawka we wtorek. Idę spać. Jeszcze raz dziękuję, Qulko. emotka Dzięki, 5−latek. emotka Pozdrawiam. emotka
30 sty 11:39
Qulka: Draghan będę trzymać kciuki emotka
30 sty 12:23