Fizyka
Draghan: Dla
Quleczki.

*robi ładne oczy

*
Zadanie brzmi:
Indukcja jednorodnego pola magnetycznego rośnie proporcjonalnie do czasu B = αt.
W polu tym znajduje się nieruchoma, prostokątna ramka o boku a, zbudowana z drutu o przekroju A
i oporze właściwym ρ. Płaszczyzna ramki jest prostopadła do kierunku pola magnetycznego.
Obliczyć ilość ciepła, wydzielonego w ramce w czasie t.
Jestem pewny w 99%, że nie będę miał tego na kolokwium, bo jest to zadanie z kolokwium grupy
repetentów, która miała owe kolokwium wcześniej (w poniedziałek chyba). Jednak chciałbym
wiedzieć, jak się do czegoś takiego w ogóle zabrać. Myślę, że należy skorzystać z tw.
Biote'a−Savarta, ale nie wiem, do czego to "przyłożyć".

Wiem, że nie jest to zadanie w żadnym razie na 5 minut... Ale byłbym zobowiązany za jakąkolwiek
pomoc.
30 sty 03:03
Qulka: fajne, szybkie, ale faktycznie na jutro

bo na wszelki wypadek sięgnę po wzorki
30 sty 03:10
Draghan: Szybkie?

Jak patrzę na to polecenie, to naprawdę nie wiem, co do czego tam trzeba
powkładać. Jakby po chińsku było napisane.

Dzięki bardzo.

Będę cierpliwie czekał.
30 sty 03:17
Qulka:
ciepło Jule'a Q=W=U2/R • t
R=ρ•4a/A
U=d(BS)/dt a skoro liniowe to U=αS =αa2
założyłam na razie ze to kwadrat , bo nie mam czasu liczyć czy się poskraca
30 sty 03:31
Draghan:
30 sty 03:47
Qulka: Coraz piękniejsze te oczy
30 sty 03:50
Qulka: jak chcesz do tego trochę teorii skąd to pytaj
30 sty 03:51
Draghan: 
Jedno bardzo naiwne pytanie.

Skąd to U? To jest... napięcie
30 sty 04:00
Qulka: tak czyli inaczej siła elektromotoryczna SEM=d(fi)/dt
a fi=całka z B po dS
30 sty 04:03
Draghan: Aaaaaaaa...!

Teraz jasne.

Dziękuję pięknie.

*wraca do innych zadań

*
30 sty 04:15
Draghan: Jeszcze szybkie pytanko, dot. trochę innego zagadnienia.
Jaka jest zależność, między natężeniem pola, a potencjałem? Czy mając natężenie i ładunek, mogę
obliczyć potencjał?
30 sty 04:25
Qulka:
możesz obliczyć siłę

natężenie i potencjał różnią się promieniem
V=kQ/R E=kQ/R
2
30 sty 04:30
Draghan: Aaaaaaaa... I to by się zgadzało.

Dziękuję ponownie.
30 sty 04:34
Draghan:

Hmmm... Jeszcze coś.
Na cienkim metalowym drucie o długości l znajduje się równomiernie rozłożony ładunek
Q, oddziaływujący siłą F na punktowy ładunek q. Ładunek ten znajduje się na przedłużeniu
drutu w
odległości r od jego środka (r > L/2). Określić wielkość punktowego ładunku q.
To bym zrobił z prawa Gaussa, ale na zajęciach robiliśmy tylko zadania, gdzie ładunek nie leżał
na przedłużeniu, a był na "promieniu" prostopadłym do pręta...
| λ * l | |
Czy punktem wyjściowym tutaj będzie E(r) = |
| ...? Chyba nie...  |
| 2π * r * l * ε0 | |
30 sty 05:50
Qulka: nie, bo to nie ten kierunek w tym wzorze to R jest odległością od środka w kierunku czerwonych
strzałek
30 sty 06:10
Draghan: W sumie nieważne.

Na kole i tak mi się wszystko pomiesza.

Dzięki znów, wiem teraz że tego
na pewno nie mogę napisać.
30 sty 06:23
Qulka: w samym środku F=0 ..ale jak idziesz w bok to rośnie ale to E tego nie uwzględnia... ..
jak na tę porę to skoro na zewnątrz to Gaussem że cały pręt to jedno Q i po prostu ze wzoru na
siłę
30 sty 06:29
Draghan: Pomódlcie się za mnie.

Kolokwium − przybywam!
30 sty 09:27
5-latek: Modlę się
30 sty 10:08
Draghan: Bardzo, bardzo fajnie, że oba zadanka, które tu wrzuciłem, były na kolokwium.

Szkoda tylko, że nie w mojej grupie.

No nic, poprawka we wtorek. Idę spać.

Jeszcze raz dziękuję,
Qulko.

Dzięki,
5−latek.

Pozdrawiam.
30 sty 11:39
Qulka: Draghan będę trzymać kciuki
30 sty 12:23