Wykazać, że ciąg jest ograniczony. Sprawdzic monotoniczność
Ciągi :/:
Mam problem, jak udowodnić, że jest ograniczony i sprawdzić monotoniczność. Było jakaś reguła,
ale niestety nei wiem jak :9
30 sty 00:55
PW: Monotoniczność:
| | 3 | |
(1) a0 = −1 < a1 = 0 < a2 = |
| . |
| | 2 | |
Wszystkie wyrazy począwszy od a
2 sa dodatnie, więc monotonicznośc można badać dzieląc dwa
sąsiednie wyrazy:
| | ak+1 | | (k+1)2 −1 | | k! | | k2+2k | |
|
| = |
| · |
| = |
| |
| | ak | | (k+1)! | | k2 − 1 | | (k+1)(k2−1) | |
Zbadajmy dla jakich k licznik jest mniejszy od mianownika:
k
2+2k < (k+1)(k
2−1) ⇔ k
2+2k < k
3 − k + k
2 − 1 ⇔ k
3 − 3k − 1 > 0 ⇔ k(k
2−3) > 1
− nierówność ta w sposób oczywisty jest spełniona dla naturalnych k≥2.
Pokazaliśmy, że dla k ≥ 2 jest
ak+1 <
ak.
Odpowiedź na pytanie o monotoniczność: ciąg jest malejący począwszy od drugiego wyrazu (dla
trzech początkowych − lub dwóch, jeśli nie bierzemy n=0 − spełniona jest nierówność (1)).
30 sty 09:48
Ciągi :/: Co się stało z !? Nigdy tego nie czaiłem, tak to spoko, zrozumiałem dla mnie, ale co jest z tą
silnią?
30 sty 10:06
PW: Sie skróciło:
(wszystkie czynniki od 1 do k uprościły się).
30 sty 10:18
Ciągi :/: | | k! | |
tak tak, ale dlaczego mogłeś to pomnożyć przez |
| ? |
| | k2−1 | |
30 sty 12:55
Ciągi :/: Dobra sorry.... wiem już wszystko
30 sty 12:57