wielomiany matura
Madzix: 2x3 + 3x2 + 3x + 1=0
ktoś mi to rozwiąże/wytłumaczy? :'(
30 sty 00:02
zombi: x3 + (x3 +3x2 + 3x +1) = 0
30 sty 00:11
Janek191:
| | 1 | |
x = − |
| jest pierwiastkiem |
| | 2 | |
Wykonaj dzielenie przez ( x + 0,5)
30 sty 00:11
Janek191:
( 2 x3 + 3 x2 + 3 x + 1 ) : ( x + 0,5) = 2 x2 + 2 x + 2
− 2 x3 − x2
−−−−−−−−−−−−−−−
2 x2 + 3 x
− 2 x2 − x
−−−−−−−−−−−−
2 x + 1
− 2 x − 1
−−−−−−−−
0
oraz 2 x2 + 2 x + 2 = 0 / : 2
x2 + x + 1 = 0
Δ = 1 − 4*1*1 < 0 − brak rozwiązań
Odp. x = − 0,5 jest jedynym rozwiązaniem tego równania.
==============================================
30 sty 00:32
pigor: ... jak już mam taki x= −
12 − pierwiastek, to wiem
jak powinien wyglądać dwumian w rozkładzie, wtedy :
2x3+3x2+3x+1=0 ⇔ 2x
3+x
2 + 2x
2+x +2x+1= 0 ⇔
⇔ x
2(2x+1) + x(2x+1) + 1(2x+1)= 0 ⇔ (2x+1) (x
2+x+1)= 0 ⇔
⇔ 2x+1=0 ⇔
x=−12 . ...
30 sty 00:44
zombi: x3 + (x3 + 3x2 + 3x + 1) = x3 + (x+1)3 = [x + (x+1)][x2 −x(x+1) + (x+1)2] =
= (2x+1)[x2 − x2 − x + x2 + 2x + 1] = (2x+1)[x2 + x + 1]
30 sty 00:58
Janek191:
Tyle rozwiązań i żadnego podziękowania
31 sty 07:42