Równania i nierówności
Marsi: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 251. Znajdź te liczby.
29 sty 23:49
Janek191:
( 2n +1)2 + ( 2n + 3)2 + ( 2 n + 5)2 = 251
29 sty 23:51
Janek191:
4 n
2 + 4 n + 1 + 4 n
2 + 12 n + 9 + 4 n
2 + 20 n + 25 = 251
12 n
2 + 36 n + 35 − 251 = 0
12 n
2 + 36 n − 216 = 0 / : 12
n
2 + 3 n − 18 = 0
Δ = 9 − 4*1*( − 18) = 9 + 72 = 81
√Δ = 9
| | − 3 − 9 | | − 3 + 9 | |
n = |
| = − 6 lub n = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
Te liczby, to:
− 11, − 9, − 7 lub 7 , 9 , 11
========================
29 sty 23:56
Marsi: Dziękuję bardzo!
30 sty 00:00
Bogdan:
Proponuję prostszy zapis i bez nieśmiertelnej Δ:
n − 2, n, n + 2 to trzy kolejne liczby nieparzyste.
(n − 2)2 + n2 + (n + 2)2 = 251
n2 − 4n + 4 + n2 + n2 + 4n + 4 = 251 ⇒ 3n2 = 243 ⇒ n2 = 81 ⇒ n = −9 lub n = 9,
Odp.: −11, −9, −7 lub 7, 9, 11
30 sty 00:04
Janek191:
Ale trzeba dodać , że n − liczba nieparzysta
30 sty 00:08
Bogdan:
przecież podałem, że n − 2, n, n + 2 to liczby nieparzyste
30 sty 00:13
Janek191:
Faktycznie
30 sty 00:14