|(x+6)/(x+3)|=(1/4)^(m+5) i m ∊ R
Norbercik 125: Trzeba w zależności od parametru m powiedzieć kiedy podane równianie ma więcej rozwiązań
ujemnych niż dodatnich

z góry dziękuje za pomoc
|(x+6)/(x+3)|=(1/4)
(m+5) i m ∊ R
po prawej stronie jest (1/4) do m+5
29 sty 23:30
Tadeusz:

nie zapomnij że ta stała to y=0,25
m+5
30 sty 00:59
Bogdan:
| | x + 6 | |
y = | |
| | funkcja homograficzna pod wartością bezwzględną |
| | x + 3 | |
| | 1 | |
y = a, gdzie a = ( |
| )m+5 funkcja stała, wykresem jest linia prosta równoległa |
| | 4 | |
do osi odciętych
Widzimy, że dla:
a = 0 jest jedno rozwiązanie ujemne,
a∊(0, 1) są dwa rozwiązania ujemne
a = 1 jest jedno rozwiązanie ujemne
a∊(1, 2) są dwa rozwiązania, jedno ujemne i jedno dodatnie
itd.
30 sty 01:03
Bogdan:
Przepraszam Tadeuszu, pisząc swój post nie widziałem Twojego
30 sty 01:04
Tadeusz:
... ależ nie ma za co −

Pewnie łątwiej będzie mu to "przetrawić" −
30 sty 01:09
pigor: | | x+6 | | 1 | |
..., dla jakich wartości parametru m równanie | |
| | = ( |
| )m+5 |
| | x+3 | | 4 | |
ma więcej pierwiastków ujemnych niż dodatnich ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż, w granicy lim
x → −∞ |
x+6x+3|= lim
x → −∞ |1+
3x+3|= 1,
więc warunki zadania spełniają nierówności
0< (14)m+5< 1 ⇔
⇔ m∊R i 4
−m−5< 4
0 ⇔ −m−5< 0 ⇔
m > −5 ⇔
m∊(−5;+∞). ...
30 sty 01:25
pigor: ... , mam źle; sknociłem sprawę ; przepraszam ...
30 sty 01:27
pigor: ... . lub
(14)m+5 >2 ⇔ ... . ..
30 sty 01:32
Norbert: Okej, czy jest jakiś inny sposób niż rysowanie?
Np zrobić to algebraiczne?
Tak czy siak, dziękuję
30 sty 09:46