Nierówność
Marsi: Rozwiąż nierówność:
2(x−1)x−5(1−x)x ≤ 7
29 sty 23:07
Eta:
2(x−1)*x+5(x−1)*x≤7
7(x−1)*x≤7 ⇒ (x−1)x≤0 ⇒ x∊<0,1>
29 sty 23:19
Janek191:
2( x − 1) x − 5( 1 − x) x ≤ 7
2 x
2 − 2 x − 5 x + 5 x
2 − 7 ≤ 0
7 x
2 − 7 x − 7 ≤ 0 / : 7
x
2 − x − 1 ≤ 0
Δ =1 − 4*1*(−1) = 5
| | 1 − √5 | | 1 + √5 | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
a = 1 > 0
więc
x ∊ < 0,5 − 0,5
√5 ; 0,5 + 0,5
√5 >
================================
29 sty 23:22
Janek191:
@ETA ?
7 : 7 = ?
29 sty 23:24
Eta:
Aaaa już widzę swój błąd podzieliłam 7:7 = 0

sorry
7(x−1)x≤7 ⇒ x(x−1)≤
1⇒ x
2−x−1≤0 ..... itd
29 sty 23:28
Eta:
Nie pisz mi
ETA −−−− to organizacja terroru
29 sty 23:29
Janek191:
Przepraszam Eto !
29 sty 23:30
Eta:
29 sty 23:30