dł łuku krzywej
całka: mam problem z tymi całkami
∫√1 + tg2x dx
∫√1 + 1x dx
obliczyć dł. łuku x=acos5t y=asin5t
tylko proszę o jakieś konkretniejsze odpowiedzi
29 sty 23:03
jakubs: | | 1 | | 1 | |
∫√ |
| =∫ |
| dx =... |
| | cos2x | | cosx | |
29 sty 23:06
Godzio:
| | sinx | | 1 | |
1. Zamień tgx = |
| , dodaj no i pozostaje Ci całka |
| , przemnóż licznik i |
| | cosx | | cosx | |
mianownik przez cosx, zamień dół z jedynki trygonometrycznej i podstaw sinx = t
29 sty 23:07
całka: | | 1 | | sinx − 1 | |
pierwsza wyszła mi |
| ln| |
| | jeju wystarczyło dodać 1 +tg2x... kto by |
| | 2 | | sinx + 1 | |
pomyślał ; )
a co z drugą całką? "analogicznie" do poprzedniej wychodzi pod pierwiastkiem(x
2+1)/x ale jakoś
niezbyt mi to pomaga..
a w obliczeniu dł. łuku powinno jeszcze być, że x∊<0;a>
x
'=5acos
4tsint y
'=5asin
4tcost
L=∫
√25a2cos8tsin2t + 25a2sin8tcos2t = 5a ∫
√cos8tsin2t + sin8tcos2t i co dalej?
coś pokombinuję = 5a ∫
√sin2tcos2t(cos6t + sin6t) = 5a ∫sinxcosx
√cos6t + sin6t
rozbijać to pod pierwiastkiem ze wzoru na a
3+b
3? chyba nie ma sensu, albo... juz nie wiem...
30 sty 00:41
całka:
30 sty 15:43
J:
| | √1+x | | √x+1 | |
= ∫ |
| dx = ∫ |
| dx
|
| | x | | √x | |
podstawienie: t =
√x+1 t
2 = x + 1 x = t
2 − 1 , 2tdt = dx
30 sty 15:53
całka: No tak.. głupie błędy. Jeju, a to się okazuje nawet proste...
kombinuję dalej z 3 przykładem (zamiast t jest x, bo tak mi się lepiej pisało)
=5a∫sinxcosx√(1 − sin2x)3 + sin6x dx = 5a ∫sinxcosx√1−3sin2x+3sin4x−sin6x+sin6x dx =
5a∫sinxcosx√3sin4x + 3sin2x + 1 dx =
u=sin2x
du=2sinxcosxdx
du2=sinxcosxdx
=52a∫√3u2 + 3u +1 du
i jak? dobrze zrobione? teraz trzeba by chyba rozwiązać całkę metodą współczynników
nieoznaczonych, czy tak?
30 sty 21:02
całka:
30 sty 23:31
Saris: masz w tym zadaniu podane przedział t?
30 sty 23:46
całka: 0<x<a
2 lut 09:24