Zbadać istnienie pochodnych cząstkowych pierwszego rzędu w punkcie (0,1)
adrian12: Zbadać istnienie pochodnych cząstkowych pierwszego rzędu w punkcie (0,1)
| | 3x | | (y−1) | |
f(x,y) = |
| + |
| (x,y): x*(y−1)≠0 |
| | (y−1) | | 3x | |
0, (x,y): x*(y−1)=0
Policzyłem np. pochodną po x z definicji czyli (Δx domyślnie to x)
| df | | f(x,1)−f(0,1) | |
| (0,1) = lim x−> |
| i tutaj pojawia się dzielenie przez zero, bo |
| dx | | x | |
| | 3x | |
podstawiam pod y jedynkę czyli mam na początku |
| . Jak rozwiązać taką granicę i czy to |
| | 0 | |
poprawne "badanie" pochodnej w punkcie?
29 sty 22:27
adrian12: Pomoże ktoś?
31 sty 12:44
Gray: Nie ma dzielenia przez zero, bo f(x,1)=f(0,1)=0 (patrz definicja funkcji; drugi przypadek).
To oznacza, że f'x(0,1)=0.
31 sty 12:58
adrian12: Jeżeli ta pochodna =0 to znaczy, że pochodne istnieją czy nie?
31 sty 13:05
Gray: A zero istnieje?
31 sty 13:07
adrian12: ok, czyli jak wyjdzie 0 to nie istnieje. A jeżeli liczba to istnieje? Co z nieskończonością?
31 sty 15:37
Gray: Zero istnieje! Więc jak wyjdzie 0 to jest OK.
31 sty 16:55
adrian12: to dla jakich nie istnieje? Dla nieskończoności?
31 sty 17:35