Bardzo proszę o pomoc !
ledzeppelin22: Witam prosiłbym o pomoc w tej całce nieoznaczonej :
∫dx1+sinx
Z góry dziękuję za pomoc !
29 sty 22:09
ledzeppelin22: Pomoże ktoś ?
29 sty 22:15
jakubs: Podstawienie uniwersalne ?
29 sty 22:17
ledzeppelin22: No właśnie próbuję , przyjmowałem za t i 1+sinx i sinx ale nie za bardzo mi wychodziło ,
pomożesz ?
29 sty 22:18
29 sty 22:19
ledzeppelin22: O dzięki nie znałem tego ,ale teraz już mi wyszło ,wielkie dzięki.
29 sty 22:23
jakubs:
29 sty 22:24
Gray: | | 1−sinx | | dx | | −sinx | | −sinx | |
=∫ |
| dx = ∫ |
| + ∫ |
| dx = tgx + ∫ |
| dx = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | dt | | 1 | | 1 | |
=.... t=cosx ⇒ dt = −sinxdx .... = tgx + ∫ |
| = tgx − |
| + c = tgx − |
| + |
| | t2 | | t | | cosx | |
c
Koniec.
29 sty 22:29