OBLICZ GRANICE FUNKCJI. nie mam pojecia jak sie za to zabrac ;(
romek: | lim | | 3−x | |
| = |
| = |
| x→3 | | sin(13*π*x) | |
| | lim | | arcsin(2−6x) | |
2. |
| = |
| |
| | | | 36x2−4 | |
29 sty 22:04
Janek191:
A reguła de l' Hospitala ?
30 sty 00:18
romek: nie
30 sty 08:46
romek:
w pierwszym trzeba wyciagnac π przed nawias w wykladniuku sinusa nie wiem czy dobrze to pisze
ale cos mi sie tak kojarzy
30 sty 15:34
pigor: ..., np.
| | 3−x | | 3−x | |
1) lim x→3 |
| = lim x→3 |
| = |
| | sin(13πx) | | sin(π−13πx) | |
| | 3−x | |
= lim x→3 |
| = |
| | sin(13π(3−x)) | |
| | 13π(3−x) | | 1 | | 1 | | 3 | |
= lim x→3 |
| * 3 |
| = 1* 3 |
| = |
| .  |
| | sin(13π(3−x)) | | π | | π | | π | |
30 sty 16:52
pigor: ..., np.
| | arcsin(2−6x) | |
2) lim x→ 13 |
| = |
| | 36x2−4 | |
| | arcsin(2−6x) | |
= lim x→ 13 |
| = |
| | (6x−2)(6x+2) | |
| | arcsin(2−6x) | | 1 | |
= lim x→ 13 |
| * |
| = |
| | −(2−6x) | | 6x+2 | |
| | sin(arcsin(2−6x)) | | 1 | |
= lim x→ 13 |
| * |
| = |
| | −sin(2−6x) | | 6x+2 | |
| | (2−6x) | | 1 | |
= lim x→ 13 |
| * |
| = |
| | −sin(2−6x) | | 6x+2 | |
| | 1 | | 1 | |
= −1* |
| = − |
| . ..  |
| | 6*13+2 | | 4 | |
30 sty 17:02
romek: o to mi chodzilo dzieki wielkie

a dasz rade i drugi przyklad rozwiazac?
30 sty 18:15
romek: jest dzieki
30 sty 18:16
romek: a takie mogbys rozwiazac?
| | πx | |
lim→ |
| tu jest e po potegi ale nie moge tego wstawic  |
| | | |
| | x | |
2) lim→0 (−2x* |
| ) i cos takiego ulamki sa na jednym stopniu |
| | 5 | |
jakby ktos byl tak mily i to zrobil
30 sty 23:30
pigor: ..., np.
2) czy tak wygląda to : lim
x→0 (
−2x *
x5) = [
∞*0] = −
25
| | πx | |
1) lim x→ ? |
| , czy tak wygląda ta granica ; ...  |
| | x−e −31−x | |
30 sty 23:54
romek: wydaje mi sie ze w 2 przykladzie trzeba obliczycgranice lewo i prawo stronna..
a pierwszy no to tak tylko w potedze liczby e jest wlasnie ten ulamek,
31 sty 09:07
romek: wydaje mi sie ze w 2 przykladzie trzeba obliczycgranice lewo i prawo stronna..
a pierwszy no to tak tylko w potedze liczby e jest wlasnie ten ulamek,
31 sty 09:19