Wektory
Daansa: Cześć mam do zrobienia takie dwa przykłady i w ogóle nei wiem jak się za nie zabrać..
||3x − 5y||
||x + 3y||
Oczywiście mam dane
| | 1 | |
||x|| = 1, ||y|| = 2 i (x,y) = |
| |
| | 2 | |
29 sty 21:47
Eve: IIxII=1⇒IxI=1 lub IxI=−1
dalej tak samo
29 sty 21:49
Daansa: To są wektory, tutaj trzeba to inaczej zrobić
29 sty 21:50
Eve: a to nie wiedziałam, dziś już nie pomogę
29 sty 21:55
Daansa: może ja dla potomnych to zrobię bo znalazłem rozwiązanie
||3x − 5y||=√(3x−5y)2
√9x2−30xy+25y
i tutaj juz wystarczy popodstawiać
√9*1−30*3/2+100
Mógłby mi ktoś pomóc z Sprawdzić, czy S = {(x, y, z) ∈ R3: (3x − y + z, x + y + z) = (1, 2)}
jest podprzestrzenią przestrzeni R3
?
29 sty 22:36