Współzędne wierchołka C. dwa zadania z podstawy
Martynka59: Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych 2 zadań , bo nie mogę sobie z nimi poradzić :
1.Dany jest trójkąt ABC, w którym D=(−4,−10) E=(−1,−3) i F=(3,2) są środkami boków odpowiednio
AB,AC i BC. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta.
2.Punkt A=(2,2) B=(4,10) są wierzchołkami podstawy trójkąta równoramiennego. Ramię trójkąta ma
długość √34 .Wyznacz współrzędne C.
Pozdrawiam
29 sty 21:41
Eta:

→ →
1/ ED= FB ⇒ [3,7]= [x
B−3, y
B−2] ⇒ .... B(6,9)
to x
C=2x
F−x
B i y
C= 2y
F−y
B ⇒ C(.......)
x
A= 2x
D−x
B ................. itd
dokończ .........
29 sty 21:56
Tadeusz:

podpowiedź do pierwszego (zauważ równoległość boków i odcinków łączących środki boków)
29 sty 22:00
Eta:
Zauważyłam
29 sty 22:08
Eta:

Punkt C leży na symetralnej k odcinka AB
→
| | 8 | |
AB= [2,8] to aAB= |
| =4 i S(3,6) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 27 | | 1 | | 27 | |
k: y= − |
| (x−3)+6 ⇒ y=− |
| x+ |
| to C( x, − |
| x+ |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
oraz |AC|
2= |BC|
2
rozwiąż to równanie podstawiając współrzędne punktu C
dokończ.......... będą dwa takie punkty C
1(..........) C
2(..........)
29 sty 22:18
Martynka59: Eta , bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas
29 sty 22:24
Eta:
Na zdrowie
29 sty 22:26
Eta:
| | 1 | |
Poprawię chochlika : k: y= − |
| (x−xS)+yS |
| | aAB | |
29 sty 22:28
martynka59: Eta mam prośbę, czy mozesz mi wyjaśnić dlaczego w zadaniu jest
1/ ED= FB ⇒ [3,7]= [xB−3, yB−2] ? Skąd wzięło sie to 3 i 7
30 sty 00:12