Dziedzina funkcji.
Pani dziedzina: Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak wyznaczyć dziedzinę w takiej funkcji, nie wiem czy
dobrze robię.
f(x)=√logx(3−x)
zrobiłam tak:
logx(3−x)>=0
x>0
x!=1
3−x>0
29 sty 21:21
Frost: Dobrze zapisałaś teraz rozwiąż
29 sty 21:21
Pani dziedzina: x∊(0,1)∪(1,3)
Kumplowi wyszło (1,2)
29 sty 21:24
Frost: Natomiast mi
x∊(0,1)∪(2,3)
29 sty 21:36
Frost: x<3
x≠1
x>0
log(3−x)*logx ≥0
log(3−x)=0
x=2
logx=0
x=1
<parabola>
x∊(−
∞,1)∪(2,+
∞)
29 sty 21:38
Pani dziedzina: Aaaa asymptoty samej funkcji, dziękuję
29 sty 21:42
Pani dziedzina: a co jeśli by zapisać
logx(3−x)≥logx1 ?
dla x ∊(0,1)
3−x≤1
dla x∊(1,∞)
3−x≥1
29 sty 21:54