Logarytmy
trq: 1. Rozwiąż równanie
log3(log3(log3(x2−9))) = 0
(logx)2 − logx2 = 8
logx+1 (2x) ≥ 1
29 sty 21:12
Eta:
1/ log3(log3(x2−9))= 30=1
log3(x2−9)= 31=3
x2−9= 33 ⇒ x2−36=0 ⇒ x= 6 v x= −6
2/ log2x−2logx−8=0 ⇒ (logx−4)(logx+2)=0 ⇒ logx=4 v logx= −2
x=104=......... v x= 10−2=.....
3/ napisz porządnie treść.......
29 sty 21:26
Eta:
2/ poprawiam chochlika : ⇒ logx=4
29 sty 21:27
trq: co do trzeciego przykładu to nie wiem jak napisać podstawę logarytmu :<
Jest nią (x+1), liczbą logarytmowaną jest 2x.
Skąd w pierwszym równaniu to przekształcenie?
29 sty 21:43
trq: Odświeżam, proszę nadal o pomoc z zadaniem 1 i 3.
29 sty 22:19