Obliczenie całki metodą przez części
Adrian: Witam, mam całkę ∫
√x*lnx*dx
Robię po kolei: u=lnx v'=
√x
| | 2 | | 1 | | 2 | |
lnx * |
| x32 − ∫ |
| * |
| x32dx = |
| | 3 | | x | | 3 | |
I nie wiem co dalej, jakieś podpowiedzi

? rozumiem, że jak teraz znowu zrobię całkowanie
| | 2 | | 1 | |
przez części ale za "u" dam |
| x32 a "v' " dam |
| to się zapętlę i nic mi nie |
| | 3 | | x | |
wyjdzie
29 sty 21:05
Eve: 2/3 przed całkę, x−1*x3/2=?
29 sty 21:09
Adrian: | | 2 | |
to będzie tak |
| ∫ x−1*x3/2 dx Ale w całce nie mogę tego pomnożyć, to kolejny raz |
| | 3 | |
przez części ?
29 sty 21:18
Eve: a ile to jest x
−1*x
3/2
29 sty 21:21
Adrian: x
1/2 To to ja wiem, tylko się dziwie, że w całce można mnożyć

myślałem, że nie można i po
to są te metody
29 sty 21:27
Eve: pod całka wykonujesz działanie jak na wyrażeniach algebraicznych, nic nie stoi na przeszkodzie
29 sty 21:28
Adrian: A mnożenie pochodnych

np. (2x*x)' ?

bo jak się to weźmie ze wzoru to wyjdzie 4x a z
mnożenia 2x
2, w takim razie nie można ?
29 sty 21:32
Eve: pochodne inaczej niz calki

(f*g)'=f'*g+f*g'
29 sty 21:37
Adrian: kurde jak bym to wiedział na pierwszym kolokwium

dzięki za rozjaśnienie
29 sty 21:38
Eve: trza było tu zajrzeć
29 sty 21:38
Adrian: Hah no jak bym wiedział wcześniej, że trzeba było
29 sty 21:41
Eve: hej, hej, ale (2x*x)'= za każdym razem 4x
29 sty 21:41
Adrian: To wiem, tylko jak się mnoży (2x*x)' to wychodzi 2x2 więc myślałem, że w całkach też nie można
29 sty 21:44
Eve: można, można nawet dzielić licznik przez mianownik, to normalne wyrażenia algebraiczne są
29 sty 21:47
Adrian: Nom oki, dzięki
29 sty 21:49
Eve:
29 sty 21:54