równanie wielomianowe
dawek: Uzasadnij, że równanie (m−2)x4−2(m+3)x2+m−1=0 ma cztery różne rozwiązania rzeczywiste dla
m∊(2;∞)
29 sty 20:46
Eve:
podstawiamy x2=t
29 sty 20:47
dawek: oo wielkie dzięki!

później tylko Δ=0 tak?
29 sty 20:48
Eve: Δ>0

masz mieć 4 różne
29 sty 20:50
dawek: a sorki

mi się pomyliło z wcześniejszym zadaniem gdzie ma być dokładnie 1 pierwiastek

ale
tam już t
2 nie zastosuje
29 sty 20:51
Eve: i super, przyjemnego liczenia
29 sty 20:52
dawek: dzięki

jak była by możliwość rzuć okiem na to zadanie niżej

z pozostałymi 40 już się
uporałem
29 sty 20:54