wielomiany
dawek: uzasadnij, że jeśli m>0, to dokładnie 1 liczba rzeczywista x spełnia równanie
x3+mx2+m(m+1)x−(m+1)2=0
29 sty 20:42
Eve: | | p | |
no to tutaj jedynym pierwiastkiem jest |
| , gdzie p jest dzielnikiem wyrazu wolnego, a q |
| | q | |
dzielnkiem wyrazu z x w najwyższej potędzie
29 sty 20:59
dawek: ale mamy udowodnić, że równanie ma tylko jedne rozwiązanie rzeczywiste.. a nie, że ma
pierwiastek wymierny..
29 sty 21:01
Eve: oki

wyłącz x
2 przed nawias, a potem (m+1)
29 sty 21:12
dawek: próbowałem.. nic nie dało.. przynajmniej nic po tym nie zauważyłem..
29 sty 21:13
Eve: no jak to, otrzymasz (m+1)(x
2+mx−m+1)=0

m+1≠0, bo to by oznaczało, że pierwiastków jest
∞
29 sty 21:15
Eve: na końcu −m−1
29 sty 21:16
dawek: a jak jest rozbite x3?
29 sty 21:18
Eve: upssss, zostanie nam x w nawiasie
29 sty 21:23
Eve: no dobrze, jeśli sparawzimy pierwiastek wymierny i dla takiego m nie będzie innych, to mamy z
głowy, spróbuj określić m dla wymiernego pierwiastka
29 sty 21:24
Tadeusz:
... a może tak

?
zauważ, że dla x=1
1+m+m
2+m−(m+1)
2=0
A więc dla dowolnego m pierwiastkiem równania jest zawsze x=1
Teraz policz dla jakiego m jest to jedyny pierwiastek −
29 sty 21:49
Tadeusz:
... chyba już zwątpił −:(
29 sty 22:12
Tadeusz:
x
2+(m+1)x+(m+1)
2
[x
3+mx
2+m(m+1)x−(m+1)
2]:(x−1)
−x
3+x
2
(m+1)x
2+m(m+1)x
−(m+1)x
2+(m+1)x
(m+1)
2x−(m+1)
2
−(m+1)
2x+(m+1)
2
teraz:
[x
2+(m+1)x+(m+1)
2](x−1)=0
Δ=(m+1)
2−4(m+1)
2=−3(m+1)
2
... i ciekawy wniosek odnośnie znaczenia tego znaku m −
29 sty 22:26
Eta:
No i ok

jest tylko jedno rozwiązanie
29 sty 22:58
Tadeusz:
tylko dla m≠−1
29 sty 22:59
Eta:
tak
29 sty 23:02
Tadeusz:
dzięki
Lwico −
29 sty 23:02
Eta:
W zadaniu m>0 to m≠ −1 −−− samoistnie odpada
chyba o to chodziło ........("głupawa " treść)
29 sty 23:04
Tadeusz:
... pewnie zmyłka dla "znalezienia ścieżki" rozwiązania −

... tyle, że ja w lesie nie błądzę
−
29 sty 23:07
dawek: dzięki

w zyciu bym tak tego nie zrobił a co dopiero na to wpadł. Wielkie dzięki
29 sty 23:10
dawek: probowalem to jakos porozbijać, pozwijac w wzór ale na dzielnik wyrazu wolnego się nie
pakowałem a 1 jest przeciez dzielnikiem kazdej liczby

dzięki jeazcze raz !
29 sty 23:14
Tadeusz:
... o... obudził się jednak −
29 sty 23:14
Mila:
Tak, ciekawe zadanie.
1) niezależnie od wyboru m liczba 1 jest rozwiazaniem równania, W(1)=0
2) dla m=−1 istnieją dwa rozwiązania ( ilu maturzystów wykona to dzielenie?)
x=0, x=1
Jeżeli założymy m>0 to istotnie istnieje jedno rozwiązanie.
Przeglądam nowe wydania zbiorów dla maturzystów i trafiam na różne dziwne zadania.
29 sty 23:14
dawek: chodz z matmy słaby nie jestem, ale mam nadzieje, ze takiego zadania na mature nie wpakują
29 sty 23:16
Eta:
A jak będzie identyczne? to........... rozwiążesz
29 sty 23:17
dawek: haha przy 40 zadaniach tygodniowo to dawno zapomne
29 sty 23:19
Eta:
Bierz tabletki przeciw
amnezji
29 sty 23:20
Tadeusz:
ja go "zgryzłem" patrząc na współczynniki
1 m m(m+1) −(m+1)2
29 sty 23:21
Alina:
Dla jakiego m spełniona jest nierówność dla wszystkich liczb rzeczywistych
x2−mx+m≤0
29 sty 23:26
Tadeusz:
dawek ... o polskim też nie zapominaj
cho
dź ....to na spacer z koleżanką −
29 sty 23:26
Kacper:
30 sty 08:37
Tadeusz:
...
dawek ... a może masz chęć na łatwiejszy sposób ... z pochodną i badaniem funkcji
30 sty 11:17