OBLICZENIA
STOKROTKA: potrzebuje pomocy
mamy do uzupełnienia tabelkę
dług 1 boku prostokąta 10cm I 3dm I 4dm
I I
dłud 2 boku prostokąta 1dm I I 8m
I I
obwód prstokąta I 16dm I
29 sty 20:31
Frost:

Musisz ujednolicić jednostki.
Obwód prostokąta to 2x+2y
x →długość 1 boku
y→ długość 2 boku
29 sty 20:33
STOKROTKA: ja wiem ale takie zadanie dostał syn w 2 klasie podstawówki i ciężko w domu wytłumaczyć że 1 dm
to 10 cm i jak mu to rozpisać żeby wiedział
29 sty 20:38
Frost: Prościej się nie da.
Musi zapamiętać, że 1m=10dm=100cm=1000mm
Musi to zauważyć, że jeśli np.
1m=10dm
to 8m=80dm.
Ciężkie pewnie do wytłumaczenia ale jeśli porobi kilka przykładów na pewno coś zapamięta
29 sty 20:41