ciągi
Matmat: Mógłby ktoś mi wytłumaczyć zadanie
wyrazami ciągu arytmetycznego an sa kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 7 dają
resztę 3. Oblicz dwudziesty wyraz ciągu , jesli a10= 66
Proszę o wyjaśnienie nie tylko rozwiązanie
29 sty 20:26
Frost: Jeśli przy dzieleniu przez 7 dają resztę 3 to różnica tego ciągu wynosi r=7 następna liczba
która przy dzieleniu przez 7 da reszte 3 jest o 7 większa od poprzedniej
r=7
a10=a1 +9r
66=a1 9*7
66−63=a1
a1 =3
a20=a1 +(20−1)*r
a20=3+ 19*7
a20=136
29 sty 20:30
Matmat: skąd wiesz, że różnica jest 7 ?
jak by było np przy dzieleniu przez 9 to różnica jest 9 ?
29 sty 20:31
Eve: an=7n+3 − tak sie zapisuje jesli reszta ≠0
róznica tego ciągu to 7
a10=a1+7*9 ze wzoru na n−ty wyraz
oblicz a1
29 sty 20:33
Matmat: skąd wiesz, że różnica jest 7 ?
jak by było np przy dzieleniu przez 9 to różnica jest 9 ?
29 sty 20:35
Frost: Tak, tak by było. Podziel kolejno liczby 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 i sprawdź
29 sty 20:36
Eve: patrz: 10,17,24,31... różnica każdych dwóch wyrazów jest równa 7
an=7n+3
29 sty 20:36
Matmat: niestety nadal nie rozumiem dlaczego r=7
29 sty 20:43
Eve: 17−10
24−17
31−24
29 sty 20:45