rownanie kwadratowe
virlad: Witam,
| | 1 | | 1 | | 1 | |
bardzo proszę o przedstawienie mi przekształcenia równania |
| + |
| = |
| na |
| | l−b | | b | | f | |
równianie kwadratowe, oraz jeżeli to możliwe, objaśnienie wykonanych czynności krok po kroku,
z góry dziękuje, Virlad.
29 sty 19:59
Eve:
wspólny mianowniki: (l−b)b
mnożymy liczniki przez to, czego im brakuje
29 sty 20:02
virlad: mógłby ktoś mi to pokazać, bo coś wymyśliłem, ale nie wiem czy dobrze
29 sty 20:23
Eve: no to pisz, w końcu tak się nazywa forum, zobaczę czy dobrze
29 sty 20:25
virlad: | | b+l−b | |
sprowadzam do wspolnego mianownika czyli |
| dalej |
| | (l−b)bb(l−b) | |
29 sty 20:32
virlad: | | 1 | |
oczywiscie wszystko rowna sie |
| |
| | f | |
29 sty 20:32
Eve: ale wspólny mianownik ci napisałam (l−b)b

a ty co napisałeś?
29 sty 20:34
virlad: | | b+l−b | | 1 | |
ta, moja glupota wiec |
| = |
| dalej |
| | (l−b)b | | f | |
29 sty 20:40
Eve: zakładasz oczywiście, że mianowniki ≠0 i mnożysz "na krzyż"
29 sty 20:45
virlad: czyli lb−b2 = lf tak?
co dalej skutkuje −b2 +lb −lf = 0 ?
29 sty 20:50
Eve: tak, możesz − wyrzucić przed nawias
29 sty 20:51
virlad: nie lepiej liczyc delte i reszte?
29 sty 20:58
Eve: jeśli to ma być =0, to bym wywaliła ten −
wtedy liczymy b2−lb+lf=0, nie lepiej?
29 sty 21:02