pomocy
papa: przekątna czworokąta abcd dzili go na dwa Δ prostokątne w ktorej ∡ DAC = 45 oraz ∡ ABC =60
.Oblicz obwód tego czworokąta jeśli AC =7
29 sty 19:43
Eve:

a choćby tak
29 sty 19:47
blacky6: Te kąty zaznaczone kropkami sa prostokątne więc. Do obliczenia boków wykorzystamy f.
trygonometryczną:
sin30=AB/7 czyli AB=3,5;
cos 30=BC/7 czyli BC = 3,5√3
trójkąt ADC jest równoramienny więc bok DC=AC=7
z tw. Pitagorasa obliczymy AD=72+72=7√2
I liczymy obwód 7+3,5+3,5√3+7√2=7(1+√2)+3,5(1+√3)
30 sty 14:27