matematykaszkolna.pl
geometria analityczna, trójkąt geometrykz: w trójkącie ABC dwie wysokości zawierają się w prostych k:x+y−4=0 oraz l:2x−y=0; wyznacz równania ogólne prostych, w których zawierają się boki tego trójkąta, wiedząc, że A(0,2). zacząłem od zrobienia rysunku pomocniczego, dzięki któremu widzę, że te wysokości nie wychodzą z wierzchołka a, więc wyznaczam prostą prostopadłą do k, która przechodzi przez a(bo wysokość w trójkącie pada pod kątem prostym); ta prostopadła to: y=x+2. punkt przecięcia się tych prostych(prostopadłej do k i prostej l) to będzie wierzchołek? dlaczego? i co dalej? z góry dzięki za wskazówki.
29 sty 19:40
Tadeusz: ... było to kilka tygodni temu
29 sty 19:42
geometrykz: owszem, było, ale znalazłem tylko tyle, do czego sam doszedłem. nic więcej nikt tam nie napisał emotka
29 sty 19:44
Tadeusz: rysunek chyba widać dlaczego
29 sty 19:47
geometrykz: ok − widzę te dwa wierzchołki, a jak znaleźć ten trzeci?(o współrzędnej y=0)?
29 sty 19:50
Tadeusz: ... przecież wysokość jest z założenia prostopadła do boku na który jest opuszczana. Rysując zatem z A prostopadłe do prostych zawierających wysokości wyznaczasz proste zawierające boki z wierzchołkiem A.
29 sty 19:51
geometrykz: no tak. dziękuję Tadeusz emotka
29 sty 19:57
Tadeusz:emotka
29 sty 20:05