geometria analityczna, trójkąt
geometrykz: w trójkącie ABC dwie wysokości zawierają się w prostych k:x+y−4=0 oraz l:2x−y=0;
wyznacz równania ogólne prostych, w których zawierają się boki tego trójkąta, wiedząc, że
A(0,2).
zacząłem od zrobienia rysunku pomocniczego, dzięki któremu widzę, że te wysokości nie wychodzą
z wierzchołka a, więc wyznaczam prostą prostopadłą do k, która przechodzi przez a(bo wysokość
w trójkącie pada pod kątem prostym); ta prostopadła to: y=x+2.
punkt przecięcia się tych prostych(prostopadłej do k i prostej l) to będzie wierzchołek?
dlaczego? i co dalej?
z góry dzięki za wskazówki.
29 sty 19:40
Tadeusz:
... było to kilka tygodni temu
29 sty 19:42
geometrykz: owszem, było, ale znalazłem tylko tyle, do czego sam doszedłem. nic więcej nikt tam nie napisał
29 sty 19:44
Tadeusz:

chyba widać dlaczego
29 sty 19:47
geometrykz: ok − widzę te dwa wierzchołki, a jak znaleźć ten trzeci?(o współrzędnej y=0)?
29 sty 19:50
Tadeusz:
... przecież wysokość jest z założenia prostopadła do boku na który jest opuszczana.
Rysując zatem z A prostopadłe do prostych zawierających wysokości wyznaczasz proste
zawierające boki z wierzchołkiem A.
29 sty 19:51
geometrykz: no tak.
dziękuję Tadeusz
29 sty 19:57
Tadeusz:
−
29 sty 20:05