matematykaszkolna.pl
prosba o sprawdzenie. Ola: Proszę o sprawdzenie zadania: Z urny zawierającej 3 kule białe, 7 czarnych losujemy jedną bez sprawdzania koloru i wkładamy ją do urny zawierającej 4 kule białe i 5 czarnych . Następnie losujemy kulę z drugiej urny.Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej? rozwiązanie: 1/ jeżeli z I urny wylosujemy kulę białą to z prawdopodobieństwem 3/10,po wrzuceniu jej do II urny kule białą wylosujemy z prawdopodobieństwem 3/10* 5/10=0,15. 2/ jeżeli z I urny wylosujęmy kulę czarną, to z prawdopodobieństwem 7/10, po wrzuceniu jej do II urny kulę białą wylosujemy z prawdopodobieństwem 7/10 *4/10=0,28. Szukane prawdopodobieństwo objęte treścią zadania to: p=0,15*0,28=0,43 ? proszę o ewentualne potwierdzenie.
29 sty 19:34
Frost: Dobrze tylko na końcu dałaś mnożenie zamiast dodawania ale wiem, ze to przez przypadek emotka
29 sty 19:36
PW: Poza tym, że nie "razy" a "plus" a ostatniej linijce, to wszystko dobrze, łącznie z wynikiem (jednak dodałaś emotka )
29 sty 19:40
PW: Widzę, że pora na emeryturę − zanim przestudiowałem rozwiązanie Oli, to Frost już odpowiedział (pociesza mnie tylko to, że nie bredzę).
29 sty 19:41
Frost: PW z pewnością jeszcze nie czas emotka na pewno posiadasz x razy większą wiedzę ode mnie i nie jednej osobie pomogłeś przede mną i pomagasz w tej chwili emotka
29 sty 19:43
Ola: Dziękuję za ocene zadania.
29 sty 19:50