prosba o sprawdzenie.
Ola: Proszę o sprawdzenie zadania:
Z urny zawierającej 3 kule białe, 7 czarnych losujemy jedną bez sprawdzania koloru
i wkładamy ją do urny zawierającej 4 kule białe i 5 czarnych .
Następnie losujemy kulę z drugiej urny.Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej?
rozwiązanie:
1/ jeżeli z I urny wylosujemy kulę białą to z prawdopodobieństwem 3/10,po wrzuceniu jej
do II urny kule białą wylosujemy z prawdopodobieństwem 3/10* 5/10=0,15.
2/ jeżeli z I urny wylosujęmy kulę czarną, to z prawdopodobieństwem 7/10, po wrzuceniu jej
do II urny kulę białą wylosujemy z prawdopodobieństwem 7/10 *4/10=0,28.
Szukane prawdopodobieństwo objęte treścią zadania to:
p=0,15*0,28=0,43 ? proszę o ewentualne potwierdzenie.
29 sty 19:34
Frost: Dobrze tylko na końcu dałaś mnożenie zamiast dodawania ale wiem, ze to przez przypadek
29 sty 19:36
PW: Poza tym, że nie "razy" a "plus" a ostatniej linijce, to wszystko dobrze, łącznie z wynikiem
(jednak dodałaś

)
29 sty 19:40
PW: Widzę, że pora na emeryturę − zanim przestudiowałem rozwiązanie Oli, to Frost już
odpowiedział (pociesza mnie tylko to, że nie bredzę).
29 sty 19:41
Frost: PW z pewnością jeszcze nie czas

na pewno posiadasz x razy większą wiedzę ode mnie i
nie jednej osobie pomogłeś przede mną i pomagasz w tej chwili
29 sty 19:43
Ola: Dziękuję za ocene zadania.
29 sty 19:50