Rozwiąż równanie
morellla: log42(x−1) + 3log22(x−1)−4=0
Mam:
t=log22(x−1)
t2+3t−4=0
t1=1 wtedy x=3
t2=−4 i tu mam problem bo nie mogę obustronnie spierwiastkować
W odp. x=3 i x=3/2
29 sty 18:52
Tadeusz:
oj "owocku" −

zacznij od założeń

!
29 sty 19:01
morellla: x>3 tylko co teraz z tym t
2
29 sty 19:06
Tadeusz:
x−1>0 ⇒ x>1
Dalej ... przy podstawieniu
t=log22(x−1) gdzie t≥0
A jeszcze dalej
jeśli t=1
to log22(x−1)=1 ⇒ [log2(x−1)+1][log2(x−1)−1]=0
zatem: log2(x−1)=1 lub log2(x−1)=−1
x−1=2 x−1=1/2
x=3 x=3/2
29 sty 19:08
Tadeusz:
już wiesz co z t
2 
? −
29 sty 19:09
morellla: hmm sprytne dziękuje
29 sty 19:14
Tadeusz:
to nie to że sprytne .... nie możesz "gubić" rozwiązań −
29 sty 19:26