poukładaj kulki, aby prawdopodobieństwo było największe.
nieuk1996: Mamy 10 kul białych i 10 kul czarnych oraz 2 urny. Do każdej z urn wrzucamy 10 kul jak należy
rozmieścić kule aby:
a) prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli, gdy losujemy jedną kulę z losowo wybranej urny,
było największe?
b) prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych, gdy losujemy bez zwracania dwie kule z
losowo wybranej urny, było największe?
Prosze o pomoc. Bardzo prosze.
29 sty 18:49
Proszepomocy:
29 sty 18:58
PW: a)
U
1, U
2 − urny, w których jest odpowiednio m i n kul, m+n = 10.
B − zdarzenie "wylosowano kulę białą".
| | m | | 1 | | n | | 1 | |
P(B) = P(B|U1)P(U1) + P(B|U2)P(U2) = |
| · |
| + |
| · |
| = |
| | 10 | | 2 | | 10 | | 2 | |
Zgodnie z intuicją jest obojętne jak rozmieścimy białe kule, gdyż prawdopodobieństwo losowania
z poszczegóolnych urn jest jednakowe.
29 sty 19:07
PW: Poprawka w pierwszym wierszu ... odpowiednio m i n kul białych.
29 sty 19:08
mar: a czy w b) będzie tak?
i otrzymujemy funkcję P(m) = m
2−10m+45 i szukamy jej maksimum,
a że jest to funkcja rosnąca to maksimum będzie tam gdzie kończy się dziedzina czyli m =10.
Mógłby ktoś potwierdzić
10 sty 14:49