kto pomoze ?
pawel: Oblicz sume wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych, które przy dzieleniu przez 8 daja
reszte 3.
29 sty 18:32
Eta:
Takimi liczbami są: 106, 114, 122,........ , 994
tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r=8 , a
1=106, a
n=994
| | an−a1 | |
an= a1+(n−1)*r ⇒ n= |
| +1= ...=112 |
| | r | |
| | a1+an | |
Sn= |
| *n=.......... |
| | 2 | |
31 sty 01:19
Janek191:
@ Eta
Miała być reszta równa 3

106 = 13*8 + 2
994 = 124*8 + 2
−−−−−−−−−−−−−−
@Paweł:
Masz ciąg arytmetyczny:
107, 115, 123, ... , 995
a
1 = 107
a
n = 995
r = 8
Sposób rozwiązania podała Eta
31 sty 08:06
Kacper:
Ja bym do wyniku
Ety dodał 11 i będzie ok
31 sty 09:45