Prawdopodobieństwo
kaa: Proszę o pomoc z tym zadanie

Oblicz prawdopodobienstwo tezgo,ze sumaa oczek otrzymanych w trzech rzutach ktostką jest równa
10, jezli w dwóch pierwszych rzutach wypadły parzyste liczby oczek.
|Ω|= 6*6*6
B−w dwóch pierwszych rzutach parzyste liczby czyli 2,4,6
B={ (2,2,x) (2,4,x) (4,2,x) (2,6,x) ((6,2,x) (4,4,x) (6,6,x)}
dobrze kombinuje?
29 sty 18:17
PW: Dobrze. Teraz A − "suma oczek równa 10".
29 sty 18:32
PW: | | P(A∩)B | |
A może od razu A∩B, bo przecież liczymy prawdopodobieństwo warunkowe P(A|B)= |
| |
| | P(B) | |
29 sty 18:35
kaa: |B|= 7
a nie korzystać z sumy ?
|(A∩B)|= 6 ?
boto jest prawdopodobienstwo całkowite ?
29 sty 18:38
kaa: no to P(A/B) = 6/216 * 216/7 ?
wydawało mi sie z epowinno byc tak jednak nie zgadza sie z odpowiedziami
29 sty 18:40
PW: Ale liczność B to nie 7, sama pisałaś na ostatnim miejscu każdego z ciągów "x", to znaczy
"cokolwiek", czyli dowolna z 6 liczb jakie mogą się pojawić na kostce.
29 sty 18:48
kaa: dzieki za pomoc

juz rozumiem
29 sty 18:49