Surjekcja
Combo: Jak badać czy dana funkcja jest surjekcją ?

Znam definicję ,tylko jak ją zastosować w praktyce?
Mam np. funkcję f(x)=cosx nie jest ona surjekcją tak ?
Bo funkcja cosx jest ograniczona i zbiór wartości ma tylko <−1;1>
Więc
f:R−−−><−1;1> f(x)=cosx Nie jest surjerkcją
f:<−1;1> −−−−><−1;1> f(x)=cosx Jest surjekcją tak?
Bynajmniej tak to rozumiem ,przy rozpatrywaniu surjekcji dziedziną musi być równa zbiorowi
wartości ?
29 sty 18:16
Gray: Źle rozumiesz. Funkcja cos:R→[−1,1] jest suriekcją; cos: [−1,1] → [−1,1] nie jest.
29 sty 19:38
Gray: *surjekcją
29 sty 19:39
Combo: A wytłumaczysz to czy mam się domyśleć?
29 sty 19:43
Gray: Surjekcja to funkcja wypełniająca swoimi wartościami całą przeciwdziedzinę. I tyle, nic
dodać nic ująć. Ponieważ dla x∊[−1,1] cosx nie osiągnie (np.) zera (bo π/2∉[−1,1]) więc cos
jako funkcja [−1,1] → [−1,1] nie jest surjekcją.
30 sty 12:49