ciągi
uczennica: Witam, mam problem z ciągami.
Sn = 2n2 + 3n
muszę obliczyć różnicę tego ciągu.
Proszę o wytłumaczenie po chłopsku.
29 sty 18:00
reyg: masz wzór na n−tą sumę ciągu Sn=2n
2+3n
S
1=2*1
2+3*1 S
1=a
1
S
2=2*2
2+3*2 S
2=a
1+a
2
.
.
.
S
n=a
1+a
2+...+a
n
już widzisz co tutaj się dzieje

?
29 sty 18:10
uczennica: nie
29 sty 18:13
Tadeusz:
S1=2*1+3*1=5
zauważ, że S1=a1
S2=2*4+3*2=14
ale S2=a1+a2 zatem a2=S2−a1=14−5=9
itd
29 sty 18:16
Tadeusz:
masz zatem
a
1=5
a
2=9 Jeśli są to wyrazy ciągu arytmetycznego ....to r=4
ale tego należałoby dowieść na ogólnych a nie na kilku wyrazach
Sprawdźmy zatem wzór na sumę
| | (5+5+4n−4)n | | 4n2+6n | |
Sn= |
| = |
| =2n2+3n |
| | 2 | | 2 | |
Jest o zatem rzeczywiście ciąg arytmetyczny w którym a
1=5 r=4
29 sty 18:24
uczennica: bardzo dziękuję, ale mam jeszcze jedno pytanko. Mianowicie w tym równaniu, które napisałam jest
2n2 i co ten kwadrat znaczy?
29 sty 18:46
Tadeusz:
... piszesz i nie wiesz co
to nie jest 2n2 tylko 2n2
29 sty 18:48
uczennica: okej, a napiszesz jeszcze co oznacza ten kwadrat?
29 sty 18:52
Tadeusz:
no nie .... dobre ... kwadrat czyli druga potęga ... n do drugiej potęgi −

Chyba już musisz spać −
29 sty 18:57