kłopot z miejscami zerowymi, poproszę o pomoc
Kaśśśś: −1/(x2)+8x=0
29 sty 17:46
Kaśśśś: obliczenie ekstremów lokalnych
29 sty 17:48
panpawel: Policz pochodną
29 sty 17:50
Kaśśśś: to już jest pochodna, pochodzi z f(x)=1/x+4x2
29 sty 17:51
Kaśśśś: zapomniałam nadmienić, bardziej szczegółowo − przepraszam
29 sty 17:52
Tadeusz:
x≠0
1/x2=8x 1=8x3 x3=1/8 x=
29 sty 17:54
Kaśśśś: no tak, wyjdzie 1/2 ale jeśli przerobić pochodną którą podałam na początku na funkcje
kwadratową to jej postać będzie?
29 sty 17:56
Tadeusz:
| | 1 | |
− |
| +8x=0 ... i gdzie tu widzisz kwadratową? |
| | x2 | |
| −1+8x3 | |
| =0 ⇒ 8x3−1=0 ⇒ 8x3=1 itd |
| x2 | |
29 sty 18:03
Kaśśśś: ok, już załapałam
29 sty 18:05