indukcja matematyczna czy ktoś wie jak to zrobic ?
kot: 13+23+...+n3=(12+22+...+n2)2
29 sty 16:30
PW: Tak, to proste.
1° Sprawdzić prawdziwość twierdzenia dla n=1.
2° Założyć prawdziwość dla n=k
3° Udowodnić prawdziwość dla n = k+1 korzystając z założenia 2°.
29 sty 16:54
AS: Już dla n = 2 wzór się nie sprawdza.
Chyba, ze prawa strona ma postać (1 + 2 +... + n)2
29 sty 16:56
PW: Ale zanim przystąpisz do dowodu − sprawdź, czy aby teza nie jest fałszywa (czy dobrze
przepisałeś).
29 sty 16:57
kot: Tak ja wiem jak trzeba postępować, ale jak to obliczyć

?
29 sty 17:20
kot: (1
2+2
2+...+k
2)+(k+1)
3=
jak to obliczyć
29 sty 17:22
kot: (12+22+...+k2)2+(k+1)3=
29 sty 17:24
PW: Zwracaliśmy uwagę, że teza jest fałszywa − sprawdź treść zadania.
29 sty 18:43
kot: Treść jest dobra
29 sty 20:03
PW: Zła, oblicz dla n=2, jak radził AS.
29 sty 20:15
kot: A jak zrobić dowód? Jak to obliczyć?
29 sty 20:24
PW: Nie da się udowodnić nieprawdy.
Albo piszesz, że dla n=2
L = 13+23 = 9
P = (12+22)2 = 36
L≠P,
albo zmienisz tezę na inną − prawdziwą − i będziemy dowodzić.
29 sty 20:38
kot: L=n3=13=1
P=(n2)2=(12)2=1
L=P
30 sty 18:59