Proszę o wytłumaczenie
Danielos: Proszę o wytłumaczenie tego zadania
x2+y2−6x+2y+5=0
(x2−6+9)−9+(y2+2y+1)−1+5+0
(x−3)2+(y+1)2=5
r=√5
konkretnie chodzi mi o to, skąd się wzięło to (x−3)2+(y+1)2
29 sty 16:08
Tadeusz:
... i czegóż Ty tu jeszcze nie rozumiesz.
Pokazano jak na talerzu "przygotowanie" do zwinięcia w kwadrat różnicy i kwadrat sumy
(z małym błędem)−
29 sty 16:26
Tadeusz:
masz postać:
x2+y2−6x+2y+5=0
a chcesz otrzymać
(x−...)2+(y+...)2=... (bo z takiej postaci sprawdzisz czy to jest równanie
okręgu, odczytasz współrzędne środka i promień)
x−6x+9
(x−3)2 itd
29 sty 16:32
Danielos: a no faktycznie zrobiłem błąd miało być (y−1)
2
a nie rozumiem jak zrobiło się (x−3)
2
( ta 9 znika i dziele 6 na pół

)
29 sty 16:45
Tadeusz:
x
2 masz 6x też masz ... to co trzeba dołożyć

? 9
ale jak dokładasz to i zabrać musisz
czyli:
x
2−6x
x
2−6x+9−9
(x
2−6x+9)−9
(x−3)
2−9 już chyba prościej się nie da −
29 sty 16:56
Danielos: Dzięki teraz już kapuje o co chodzi
29 sty 17:02
Tadeusz:
−
29 sty 17:08