...
kinga: Wykres funkcji liniowej f przecina osie układu współrzednych w punktach (0, 3) i (−5, 0).
Wynika stad, ze
A) f(x) =− \frac{3}{5} x+3 B) f(x) = −5x + 3 C) f(x) = \frac{5}{3} x+3 D) f(x) = \frac{3}{5}
x+3
29 sty 16:00
kinga: f(x) =− 35 x+3 B) f(x) = −5x + 3 C) f(x) = 53 x+3 D) f(x) = 35x+3
29 sty 16:01
Mila:
1) y=ax+3
2) 0=−5a+3
Licz dalej sama
29 sty 16:04
kinga: a co to jest to y=ax+3i 0=−5a+3
29 sty 16:05
Mila:
Nie słyszałaś o równaniu prostej?
y=ax+b − wzór prostej, równanie kierunkowe.
wspólrzędne punktów (0, 3) i (−5, 0) spełniaja to równanie.
29 sty 16:08
Tadeusz:
... pewnie ona zna tylko równanie w postaci odcinkowej −
| x | | y | |
| + |
| =1 itd −  |
| −5 | | 3 | |
29 sty 16:44