pochodna
misiek202: obliczy ktoś pochodną f(x)=(5x
4−90x
2−4x)/(x
2−6)
2 ? Obliczałem już może z 20 razy i nie
wychodzi mi to samo co na wolframie, Na wolframie wychodzi (12(5x
3+x
2+90x+2)/(x
2−6)
3.
Byłbym bardzo wdzięczny za obliczenie bo wiele od tego przykładu zależy
29 sty 15:45
john2: Proponuję, żebyś zapisał swoje obliczenia, to znajdziemy błąd.
Weź też pod uwagę, że wolfram mógł inaczej zapisać wynik, niż ten Twój, co nie znaczy, że Twój
jest zły.
29 sty 15:54
misiek202: okej, niedługo się za to wezmę i napiszę tutaj obliczenia.
29 sty 16:02
Mateusz: Niewiem jak tb ale mnie wyszlo:
| 12(10x5+x4−30x3+162−540x−12) | |
| |
| (x2−6)4 | |
29 sty 16:10
Mateusz: oj, zapomnialem x po 16, tam ma byc 16x2 jakby co
29 sty 16:11
john2: | | 5x4 − 90x2 − 4x | |
( |
| )' = |
| | (x2 − 6)2 | |
| | (20x3 − 180x − 4) * (x2 − 6)2 − (5x4 − 90x2 − 4x) * 2 *(x2 − 6) * 2x | |
= |
| = |
| | (x2 − 6)4 | |
Zauważ, że możesz wyciągnąć (x
2 − 6) przed nawias w liczniku i skrócić z mianownikiem
29 sty 16:21
misiek202: rozwiązane! znalazłem swój błąd, dzięki! lecz jeszcze zostaje znalezienie pierwiastków
5x
3−x
2+90x+2=0. Chodzi mi o całe obliczenie, bo robi się to jakąś metodą, której nie znam.
Przykład jednorazowy, więcej takich nie będę miał a nie mogę tracić czasu. Zrobi ktoś?
29 sty 17:05
john2: Obawiam się, że z tym nie pomogę, Lepiej załóż nowy wątek, bo tu już nikt nie zajrzy.
29 sty 17:13
Kacper:
Rozwiązywanie równań stopnia 3. Szukaj w google hasła: wzory Cardano.
29 sty 17:17