jak zrobic postac iloczynowa
natalka: Wyznacz x, tak aby liczby x+3, x2+3x,11x−2 były w podanej kolejności wyrazami rosnącego ciągu
geometrycznego o wyrazach całkowitych.
Jak zrobic tu postac iloczynową?
wiem ze bedzie (x2+3x)2=(x+3)(11x−2)
29 sty 15:22
Krystek: I licz
29 sty 15:24
natalka: ale nie wiem jak w tym problem
29 sty 15:28
natalka: podnosic to do potegi 2?
29 sty 15:29
Mila:
Sposobem trzeba, aby się nie zamęczyć.
(x2+3x)2=(x+3)(11x−2)⇔
[x*(x+3)]2−(x+3)*(11x−2)=0
x2*(x+3)2−(x+3)*(11x−2)=0 wyłączam (x+3) poza nawias
(x+3)*[x2*(x+3)−(11x−2)]=0⇔
x+3=0 lub (x3+3x2−11x+2)=0
dalej próbuj sama.
29 sty 17:07