Diamentowy Indeks AGH
/Adam: Liczby 1,2,3,..., n gdzie n≥3, losowo ustawiamy w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A: liczba n nie bedzie ostatnim wyrazem ciągu,
B: liczby 1,2,3 wystąpią obok siebie w kolejności wzrastania,
C: iloczyn każdej pary sąsiednich wyrazów tego ciągu jest liczbą parzystą.
Bardzo proszę o rozwiązanie C i sprawdzenie A i B.
29 sty 15:18
Frost: zaraz spróbuje bo tego jeszcze nie robiłem
29 sty 15:20
/Adam: w C powinny liczby parzyste i nieparzyste powinny byc ustawione naprzemiennie, tylko jak to
zapisać..?
29 sty 15:22
29 sty 15:23
29 sty 15:25
/Adam: czy dobrze myślę?
29 sty 15:25
Frost: A i B mam tak samo.
W C natomiast masz racje, że naprzemiennie ale musimy rozpatrzeć n mianowicie jeśli n jest jest
liczbą parzystą to zaczynamy od liczby nieparzystej bądź parzystej a gdy n jest liczbą
nieparzystą nieparzystą musimy zacząć od liczby nieparzystej
Myślę, że silniami trzeba rozpisywać tak samo jak liczyliśmy Ω
29 sty 15:25
Frost: Mam tak:
Dla n parzystego
Dla n nieparzystego:
29 sty 15:34
29 sty 15:41
29 sty 15:41
Frost: Tzn ja sobie to rozpisywałem, znalazłem na necie, odpowiedzi kogoś i wynik na nieparzyste mam
tak samo natomiast na parzyste nie. Może znajdziemy razem.
dla n=6
(1,2,3,4,5,6)
Możemy zacząć od parzystej i nieparzystej więc pierwsza liczba na 6 sposobów jeśli wybraliśmy
parzystą musimy potem mieć nieparzystą ( wybraliśmy np 2. więc potem musimy mieć 1 lub 3 lub
5) 3 sposoby ( wybraliśmy 1) musimy wybrać parzystą 4 lub 6 2 sposoby i tak do końca liczba
możliwości
6*3*2*2*1*1=6*3!*2!
dla n=8 wyszło mi:
8*4*3*3*2*2*1*1=8*4!*3!
dla n (parzystego)
29 sty 15:49
Frost: PS. Jeśli ktoś mógłby potwierdzić moje rozwiązanie byłbym wdzięczny.
29 sty 15:51
/Adam: no w sumie logiczne, czyli Twój sposób polega na podstawianiu liczb a potem uogólnianiu wyniku?
całkiem sprytne, ja zawsze męczę się od razu próbując wykminić wynik
29 sty 15:54
/Adam: zrobiłem podobnie, na innych liczbach, wszystko się zgadza, tylko zastanawiam się czy autorom
zadania nie chodziło o to aby P(C) zapisać w jednej postaci
29 sty 15:55
/Adam: może ze schematu Bernouliego?
29 sty 15:58
Frost: Zawsze robię na przykładzie ale to zawsze, uwierz, że to jest łatwiejsze.
Schematem Bernouliego będziesz musiał też rozbić na dwa przypadki, gdzie n jest parzyste i
nieparzyste. Na forach ludzie podają też dwa przypadki, Nie zapiszesz tego w jednym wzorze bo
po prostu masz inny wynik dla różnego n.
gdyby zbiór był {1,2,3...,2015} to wtedy schematem można robić

Rzucaj następne zadanko
29 sty 16:01
Kacper:

(tylko zaznaczam)
29 sty 17:01