n
równość: Stosując regułe Hospitala obliczyć granicę:
| | 2 | |
lim x −− > ∞ ( |
| arctgx)x |
| | π | |
jakaś podpowiedź ?
29 sty 15:11
john2: lim
x−>∞ e
x * ln( 2/π * arctgx) = ...
| | ln( 2/π * arctgx ) | |
limx−>∞ [ x * ln( 2/π * arctgx ) ] = limx−>∞ |
| = |
| | | |
3 razy regułą, wyjdzie coś
... lim
x−>∞ e
x * ln( 2/π * arctgx) = e
coś
29 sty 15:42
równość: czemu w tej drugiej linijce to wymnażasz ? bo pierwszą linijke rozumiem ze wzoru ab =
eblna,
ale czemu to potem wymnażasz a co z e ?
29 sty 16:31
john2: w drugiej linijce liczę granicę wykładnika, ten iloczyn to wykładnik z pierwszej linijki
29 sty 16:34