logarytmy
Robert: a log 100 + log4 18
b log 107 − log0.5 8
c log6 136 + log 3√10
d log9 √3 − log3 4√3
e log1.5 94 − logπ 1
f log 23 1.5 − log1.5 827
e i f 1.5 i 2/3 przy podstawie .
czy mógłby mi ktoś te przykłady rozpisać ?
29 sty 14:35
Frost: Ja robiłbym po kolei z definicji te logarytmy
log
ab=c ⇔a
c=b
przykład a
log
10100=c
10
c=100
10
c=10
2
c=2
log
10100=2
2
2d=2
−3
2d=−3
spróbuj dalej
29 sty 14:39
J:
| | 1 | | 1 | | 3 | | 7 | |
a) = 2 − |
| log22−3 = 2 − ( |
| *(−3)) = 2 + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 sty 14:40
J:
| | 3 | | 1 | |
.. a ..tam był "+" ... czyli: 2 − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
29 sty 14:42
Robert: okej dzięki
29 sty 14:58