jak wyliczono dwie ostatnie pozycje zadania
Alex10: Proszę o wyjasnienie
W zadaniu o tresci : W urnie jest 7 kul:3białe i 4 czarne Wyjmujemy losowo jedną kulę i
zatrzymujemy ją,następnie wyjmujemy drugą kulę.Jakie jest prawdopodobieństwo,że za drugim
razem wyciagneliśmy kule białą.
W ramach rozwiazania podano:
A− zdarzenie"za 2 razem wyciągnięto kulę czarną",
B− zdarzenie "za 1 razem wyciągnięto kulę białą"
ilość zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A∩B=3*4=12
liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu B nB=3*6=18 interesuje mnie jak policzono te dwie
pozycje.
Za wyjaśnienie dziękuję.
29 sty 14:21
Frost: A∩B oznacza za pierwszym razem wyciągnięto biała a za drugim czarną.
Za pierwszym razem białe możesz wyciągnąć na 3 sposoby a za drugim czarne za 4.
Reguła mnożenia 3*4=12
a drugie zdarzenie dobrze zapisałeś?
29 sty 14:34
Alex 10: W drugim wierszu obliczenia dotyczą liczby zdarzęń sprzyjających zdarzeniu B.
29 sty 15:10
J:
B − za pierwszym razem biała ( 3 możliwości ) , za drugim dowolna z pozostałycych 6 −ciu:
= 3 *6 = 18
29 sty 15:12
Alex10: Dziękuję za wyjaśnienie
29 sty 15:41