matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Oluszek:
Oblicz całkę ∫ln(lnx)
(
1/x)dx
29 sty 14:07
J:
1
podstawienie: lnx = t ,
dx = dt ... = ∫lntdt = ...
x
29 sty 14:09
J:
ostatnia całka przez części: v' = 1 v = x
1
u = lnt u' =
t
29 sty 14:15