Dane są liczby a, b
alala: Dane są liczby a, b, takie, że a−b=4 i ab=3. Oblicz a+b=? a
2−b
2=?
Proszę o pomoc!
29 sty 13:46
29 sty 13:48
alala: tak się nie da...
29 sty 13:53
Frost: Dobrze zadanie przepisane?
29 sty 13:56
alala: tak
29 sty 13:56
alala: miałam też policzyć a2+b2, ale to zrobiłam:
a2+b2=(a−b)2+2ab=42+2*3=22
29 sty 13:58
Frost: (4+b)*b=3
b2+4b−3=0
Δ=28
√Δ=2√7
dolicz b1 b2 potem odpowiednio a1 a2
29 sty 14:00
Krystek: Jeżeli tak to (a+b)2=a2+b2+2ab i masz a+b
nastepnie a2−b2=(a+b)(a−b)
29 sty 14:02
Kacper:
To klasyczne zadanie na wzory skróconego mnożenia
29 sty 14:10