matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc. Trygonometria
Rafał:
Oblicz wartość wyrażenia: sinα + sin2α + sin3α dla α=45 stopni i dla α= −45 stopni. Proszę o podpowiedz jak to zrobić. Z góry dzięki
23 lis 15:05
Godzio:
√
2
sin45
o
=
2
sin90
o
=1
√
2
sin135
o
=sin(90+45}=cos45=
2
wynik:
√
2
+1
√
2
sin(−45
o
) = sin315
o
=sin(270+45) = −cos45
o
=−
2
sin(−90
o
)=sin270
o
=−1
√
2
sin(−135
o
) = sin225
o
=sin(180+45)=−sin45=−
2
wynik: −
√
2
−1
23 lis 17:10