pomocy!!!: Napisz wzór f-cji kwadratowej, której wykresem jest dana na rysunku parabola:
nie mam jak narysowac ale podam punkty:
a)
x1= -3
x2= -1
p= -2
q= -3
y= f(x)
b)x1=0
x2=4
p=2
q=2
y=f(x)
c)
x1= -2
x[2}=4
p= 1
q= -9
prosze o rozwiązanie
20 paź 18:56
ewelinay: proszę pomóżcie



!
20 paź 22:02
b.: wzór musi być postaci
y = f(x) = ax
2+bx+c
wstaw sobie za x trzy wartości, odczytaj (z rysunku) wartości f w tych punktach,
otrzymasz układ 3 równań na a,b,c.
Warto np. wstawić x=0
21 paź 13:57
ewelinay: no ok ale jak mam obliczyc to a, b i c
21 paź 14:09
b.: wstaw może x=0 na początek
i jeszcze jakieś x, np. x=1, x=2
i napisz otrzymany układ równań
bo wiesz, z tego co napisałaś u góry ja nie bardzo widzę, co to za funkcja
21 paź 14:21
mateusz: p= -2
q= -3
te dane mozesz bezposrednio wstawic do postaci kanonicznej funkcji kwadratowej. potem
wystarczy zrobic uklad rownan z jakims miejscrem zerowym i obliczyc wspolczynnik a, albo
skrocic droge wzorami viete'a
21 paź 14:26