Wyznacz całki
michał: ∫sin5x cos x dx
Ktorą metodą mozna rozpisac ten przyklad?
29 sty 12:55
Kacper:
A jakie znasz?
29 sty 12:55
J:
t = sinx , dt = cosxdx
29 sty 12:57
Dawid: no to michał się nie wykaże
29 sty 13:02
michał: | | 1 | | 1 | |
no tak, ale to proste, jescze co do wyniku, powinno wyjsc |
| sin6x +C czy − |
| sin6x |
| | 6 | | 6 | |
+C
29 sty 13:31
J:
a skąd by się wziął minus ...?
29 sty 13:34
michał: no bo przeciez ∫ sinx = − cosx
29 sty 13:37
29 sty 13:40
michał: dobra juz wiem co jest zle przy podstawianiu pomylily mi sie calki z pochodnymi
29 sty 13:42
J:
| | 1 | |
a jaki to ma związek z rozwiązaniem zadania ..? przecież liczysz ∫t5dt = |
| t6 i |
| | 6 | |
| | 1 | |
pdstawiasz za t = sinx ....= |
| sin6x + C ... kropka... |
| | 6 | |
29 sty 13:43