przebieg zmienności funkcji
studencik: mam zbadać przebieg zmienności funkcji i nie mogę sobie poradzić z wypukłością i wklęsłością
| | x | |
mam f(x)= |
| i wiem że trzeba policzyć f''=0 wychodzi mi ln2x−2lnx=0 i nie wiem czy mogę |
| | lnx | |
podzielić jeszcze przez lnx i czy nie bo mi nie chcą wyjść tak jak na rysunku
http://www.marspe.eu/wykresy/ a może
wcześniej cos źle zrobiłam?
29 sty 11:08
Kacper:
Dlaczego chcesz dzielić równanie przez niewiadomą?
x*(x−3)=0
Wolno dzielić przez x?
29 sty 11:10
blade pojęcie: wydawało mi się że tak, że tylko prze nierównościach nie wolno
29 sty 11:14
studencik: | | | |
no to jak mi wyszła druga pochodna |
| to jak to |
| | ln4x | |
obliczyć nie dzieląć prze lnx?
29 sty 11:17
studencik: ja też tak samo myślałam tylko że to tak jakby pozbycie się rozwiązania, no i nie wiem...
29 sty 11:17
J:
| | 2lnx − ln2x | |
f'(x) = |
| ... przyrównaj licznik do zera.... |
| | x*ln4x | |
29 sty 11:20
studencik: no właśnie dlaczego tylko licznik? czyli mnożyć można przez niewiadome?
29 sty 11:21
J:
| a | |
| = 0 ⇔ a = 0 ( oczywiście założenie : b ≠ 0 ) |
| b | |
29 sty 11:25
studencik: to wychodzi mi wtedy x=e2 i x=1 i wtedy od 0 do 1 była by wypukła to by sie zgadzało z
rysunkiem ale od e2 wyszła wklęsła a to juz nie pasuje
29 sty 11:30
J:
x = 1 nie należy do dziedziny ...
zatem badasz zmianę znaku drugiej pochodnej w punkcie: x = e2
29 sty 11:42