Ciągłość
andy55: Zbadaj ciągłość funkcji we wszystkich jej punktach
f(x)=e(lnx/x2−x) tam gdzie ona ma sens
0 dla x należących do R
29 sty 10:19
J:
..chyba nie dokładnie przepisana treść ..
D = x > 0 i x ≠ 1
Z okreslenia funkcji wynika, że w punkcie x = 1 przyjmuje wartość 0,
Policzymy granicę, przy: x → 1
| | lnx | | | |
interesuje nas granica wykładnika: lim |
| = [H] = lim |
| = |
| | x2+x | | 2x −1 | |
29 sty 10:43
J:
.... = 1 , zatem granca funkcji w punkcie x = 1 wynosi : e i jest różna od zera, stąd
wniosek,ze funkcja nie jest ciągła w punkcie: x = 1
29 sty 10:45
andy55: Dziękuję za pomoc, jest możliwość poproszenia o rozwiązanie bez użycia reguły de l'Hospitala
gdyż nie możemy jej używać w granicach
29 sty 10:52
Kacper:
Szkoda, że przy budowie dróg nie zakaże się używania koparek

Ile osób miałoby pracę przy łopacie
29 sty 11:03
andy55: Taki wymysł prowadzącego, "granice były przed pochodnymi, dlatego nie można ich używać"
29 sty 11:07
andy55: pardon, nie "ich", a jej − reguły
29 sty 11:44