równanie trygonometryczne
john2: sinx = cosx
Czy ja to (wiem, niezbyt skomplikowane równanie, i wiem, można prościej) dobrze rozwiązuję?
sinx = cosx
| | π | | π | |
x = x + |
| + 2kπ lub x = π − (x + |
| ) + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
0 = |
| + 2kπ lub x = π − x − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
brak rozwiązań lub 2x = |
| + 2kπ |
| | 2 | |
| | π | |
brak rozwiązań lub x = |
| + kπ |
| | 4 | |
29 sty 09:37
J:
29 sty 10:02
john2: Dziękuję.
29 sty 10:02
Kacper:
lub tak (wolno dzielić w tym przypadku)
sinx=cosx |:cosx
29 sty 10:09
john2: Właśnie widziałem takie rozwiązanie i trochę mnie dziwi.
Możesz wyjaśnić, dlaczego mogę dzielić przez cosx?
29 sty 10:14
Kacper:
Bo taki x, że cosx=0 nie jest rozwiązaniem.
29 sty 10:23
john2: Fakt. Dzięki.
29 sty 10:26