Diamentowy Indeks AGH
/Adam: k pasażerów wsiada do pociągu złożonego z 3 wagonów, przy czym każdy wybiera wagon niezależnie
| | 1 | |
i z jednakowym prawdopodobieństwem |
| . Zakładając, że k > 3, oblicz |
| | 3 | |
prawdopodobieństwo zdarzeń:
A − dokładnie 1 wagon będzie pusty
B − żaden wagon nie będzie pusty.
Proszę o wytłumaczenie i rozwiąznie, bo nie wiem jak się zabrac za to..
29 sty 09:36
Kacper:
Na początek zrób to zadanie dla np k=4, i potem uogólniaj
29 sty 10:00
/Adam: ok, dzięki
29 sty 10:07
/Adam: dla P(A)=1−31−k ?
w żaden sposób nie mogę zrobić B
29 sty 10:09
Frost: P(A) się zgadza
29 sty 10:11
Kacper:
To nie jest poprawna odpowiedź. Tak jak mówię robimy przypadek 4 osób.
29 sty 10:12
29 sty 10:12
Frost: A'− dokładnie 1 wagon będzie pełny
3 sposoby
P(A)=1−P(A')=1−3
1−k
29 sty 10:14
Kacper:
P(B) ok, ale sama odpowiedź niewiele mu powie
Frost. Ja idę, a ty mu wytłumacz dlaczego
taki wynik
29 sty 10:15
Frost: ewentualnie
A− dokładnie 1 wagon będzie pusty
1 wagon może być pusty na 3 sposoby
czyli do 2 wagonów rozmieszczamy k osób 2
k ale w tym rozmieszczeniu są rozmieszczenia w
których wszystkie osoby pójdą do jednego wagonu( 2 możliwości więc)
Rozmieszczenie k osób do 2 wagonów w którym żaden nie jest pusty 2
k−2
29 sty 10:16
Frost: Kacper a które P(A) jest dobre? Moim zdaniem 2 sposoby są dobre.
29 sty 10:17
Kacper:
Ale oba dają różne wyniki. Dobry jest sposób 2. Zaraz jak zjem napiszę, dlaczego pierwszy jest
zły.
29 sty 10:20
Frost: Odpowiedź z 10:16 jest na pewno dobra. Może Cię wyprzedzę i sam dojdę dlaczego odp z 10:14 jest
zła
29 sty 10:24
Frost: P(A)+P(A')≠1 z 10:14
29 sty 10:25
Frost: /Adam odezwij się to Ci wytłumaczę co jak. Sam w niedzielę pisze AGH z matematyki
29 sty 10:26
/Adam: nie da rady można przez zdarzenia przeciwne?
29 sty 10:27
/Adam: bez można
29 sty 10:27
/Adam: no tak
29 sty 10:28
/Adam: jeszcze tylko poproszę o wyjaśnienie B
29 sty 10:29
Kacper:
Zdarzenia
A − dokładnie jeden wagon będzie pusty
oraz
B − dokładnie jeden wagon będzie pełny
nie są zdarzeniami przeciwnymi
29 sty 10:34
Frost: odnośnie P(A')
Kacper nam zaraz wyjaśni.
a podpunkt B
żaden wagon nie będzie pusty.
3
k liczba wszystkich możliwości rozmieszczenia k osób do 3 wagonów ale w tym rozmieszczeniu
mamy takie przypadki w których:
−1 wagon będzie pusty
−2 dwa wagony będą puste
Więc musimy je odrzucić
1 wagon będzie pusty na 3 sposoby ( albo pierwszy albo drugi albo trzeci)
Czyli rozmieszamy k osoby do 2 wagonów 2
k ale w tej sytuacji znowu mamy taki przypadek w
którym 1 wagon będzie pusty a wszystkie k osoby pójdą do jednego.
Jest 2 takie przypadki ( jeśli np wybraliśmy 1 wagon pusty rozmieszczamy k osób do drugiego i
trzeciego ale te k osoby mogą pójść tylko do trzeciego więc drugi też będzie pusty albo
odwrotnie)
więc przypadek gdzie 1 wagon będzie pusty zawiera 3(2
k−2) możliwości
natomiast gdy dwa wagony będą puste: mamy takich możliwości tylko 3 ponieważ
pusty 1 2 →wszyscy idą do 3
| | | |
albo wybieram z 3 wagonów 2 puste | |
| | |
czyli od wszystkich możliwości odejmujemy podane przeze mnie przypadki
3
k−3(2
k−2)−3
Mam nadzieje, że zrozumiesz
29 sty 10:35
/Adam: tak, teraz już zrozumialem, dzięki wielkie
29 sty 10:38
Frost: Piszesz AGH?
29 sty 10:44
Kacper:
Niech do pociągu wsiadają trzy osoby A,B,C
Teraz przypadek, gdy dokładnie jeden wagon jest pusty.
Wszystkie możliwości to:
,−,A,BC
,−,B,AC
,−,C,AB
,−,BC,A
,−,AC,B
,−,AB,C
Wszystko razy 3 i mamy 18 możliwości.
Teraz załóżmy, że zdarzenie dokładnie jeden wagon jest pełny jest przeciwne.
Wypisujemy możliwości
,−,−,ABC
ABC,−,−,
,−,ABC,−,
Od razu widać, że brakuje 6 możliwości. Jakich? Choćby takiej
A,B,C
ale jeszcze
B,C,A itd
Ogólnie gubimy przypadek, że żaden wagon nie jest pusty.
Podsumowując. Rozłączne są zdarzenia:
A − dokładnie 0 wagonów pustych
B − dokładnie jeden wagon pusty
C − dokładnie 2 wagony puste
I teraz wybierając jedno z nich przeciwnym jest suma dwóch pozostałych
29 sty 10:54
/Adam: tak, piszę

tylko całą noc będe w pracy przed konkursem
29 sty 11:06
Frost: Powodzenia
29 sty 13:29